Olijfbomen

Olijfbomen (Olea europaea) zorgen voor een mediterrane sfeer. Ze zijn groenblijvend en op jonge leeftijd al vruchtdragend. Olijfbomen zijn goed winterhard en kunnen prima vorst verdragen. Hierdoor zijn olijfbomen uitstekend geschikt voor het Nederlandse klimaat en bij uitstek geschikt voor aankleding van tuin, terras, balkon of patio.

Mediterranova beschikt over een groot assortiment olijfbomen (Olea europaea) in alle soorten en maten voor de laagste prijs.

Herkomst

Olijfbomen hebben zich duizenden jaren geleden verspreid vanuit Armenië naar Palestina en vandaar naar de gebieden rond het oostelijk deel van de Middellandse Zee. In de cultuur van het Joodse volk wordt de boom nog steeds als symbool van vrede en geluk gezien. De olijfboom zorgt voor een mediterrane sfeer. Olijfbomen zijn groenblijvend en op jonge leeftijd al vruchtdragend.

Kenmerken
Olijfbomen zijn goed winterhard en kunnen prima vorst verdragen. Hierdoor zijn olijfbomen uitstekend geschikt voor het Nederlandse klimaat en bij uitstek geschikt voor aankleding van tuin, terras, balkon of patio.

Snoeien & onderhoud
Olijfbomen snoeien kan in het voorjaar. Vaak snoeien van een olijfboom is niet noodzakelijk, maar vormsnoei kan zeker worden toegepast om de olijfboom mooi compact te houden. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken snoeien om de groei vanuit de kroon van
de olijfboom te bevorderen, zodat men een volle olijfboom krijgt. Laat takken minstens 20 cm lang. Ook tijdens de zomermaanden kan er voor de vorm eventueel wat gesnoeid worden.

Bemesting & voeding

Bemesting en voeding (langzaam werkend bemestingsmiddel) is belangrijk voor de olijfboom en vindt plaats vanaf het voorjaar en dient gedurende het gehele zomerseizoen iedere 3 maanden te worden herhaald. Mediterranova heeft een eigen osmocote voeding (in korrelvorm); dit is een ideaal langzaam werkend bemestingsmiddel. Deze is bij Mediterranova in een handige portieverpakking verkrijgbaar.

Plaats & grond
Olijfbomen zijn zowel te plaatsen in een bloembak, als in de volle grond en zeer gemakkelijk in onderhoud en verzorging. Plaats een olijfboom bij voorkeur op een beschutte plaats in de volle zon. De ideale grond voor een olijfboom is een kleihoudende bodem, maar olijfbomen gedijen eigenlijk op elke grondsoort, zelfs zand. De grond mag niet te nat zijn en idealiter nooit uitdrogen, al kunnen olijfbomen indien diep geworteld lange tijd tegen droogte. Eventueel kan de tuingrond vermengd worden met kleikorrels of potgrond om de grond luchtiger te maken.

 

Verzorging Olijfboom in de winter
In de koudste wintermaanden december / januari wordt gebruik van noppenfolie (bubbeltjesplastic) afgeraden; dit zorgt immers voor condensvorming waardoor de vorst sterker toeslaat. Bij extreme vorst kun je de olijfboom inpakken met rietmatten of vliesdoek zolang het maar luchtdoorlatend is.

Altijd één aanspreekpunt

Wij zijn op afspraak geopend

Uitzonderlijke kwaliteit

De mooiste bomen voor de beste prijs

Grote voorraad

Breed assortiment in mediterrane bomen

Stel een vraag!