Vijgenbomen

Wij beschikken over een zeer groot assortiment winterharde vijgenbomen (Ficus carica), die vrucht dragen aan het einde van de zomer. Zo kunt u niet alleen genieten van deze prachtige boom in uw tuin, maar ook de vruchten (rauw) eten of verwerken in de lekkerste gerechten. Vijgenbomen zijn bladverliezend en ontwikkelen ieder jaar opnieuw een prachtige hoeveelheid bladeren. 

Mediterranova beschikt over een groot assortiment winterharde vijgenbomen (Ficus carica) in alle soorten en maten voor de laagste prijs.

 

Herkomst
De vijgenboom is een plant uit de moerbeifamilie (Moraceae). De boom komt van nature voor in westelijk Azië. Met name in Zuid-Europa zijn vijgenbomen veel gezien.

 

Kenmerken
De vijgenboom is een uitgespreide struik of boom met omhooggaande, knobbelige takken. De boomschors is glad en metaalgrijs. Als de boom ouder wordt, ontstaat er een donkergrijs patroon.

 

Het blad
De bladeren zijn dik en leerachtig. Ze kunnen maar liefst 30 x 25 cm groot worden. De bladeren hebben een hartvormige voet en zijn drie- tot vijflobbig. De middelste lob is altijd het grootst. De bladsteel is 5-10 cm lang.
Vijgenbomen zijn bladverliezend en zeer winterhard en kunnen prima vorst verdragen. Hierdoor zijn vijgenbomen uitstekend geschikt voor het Nederlandse klimaat en bij uitstek geschikt voor aankleding van tuin, terras, balkon of patio. 

 

De vrucht
De vijgen zijn donkergroen en peervormig. Als ze rijpen worden ze violet of zwart. De vruchten worden vers of gedroogd gegeten. Mediterranova importeert de vijgenbomen uit Spanje. Reden hiervoor is het feit dat Spaanse vijgenbomen van het ras ‘Brown Turkey’ de meest winterharde soort zijn en het minst vatbaar voor ziektes.

 

Snoeien en onderhoud
Een vijgenboom kan het beste worden gesnoeid tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Ook tijdens de zomermaanden kan er voor de vorm eventueel wat gesnoeid worden wanneer er takken in de weg zitten. Dat kan zeker gebeuren, want de vijgenboom is een snelle groeier. Een vijg heeft eigenlijk niet meer nodig dan wat uitdun snoei. Wanneer een vijgenboom veel te hard groeit, kan de groei in toom gehouden worden door jaarlijks op een halve tot één meter vanaf de stam de wortels met een spade rondom af te steken.

 

Bemesting & voeding
Bemesting en voeding (langzaam werkend bemestingsmiddel) is belangrijk voor de vijgenboom en vindt plaats vanaf het voorjaar en dient gedurende het gehele zomerseizoen iedere 3 maanden te worden herhaald. Mediterranova heeft een eigen osmocote voeding (in korrelvorm) en is een ideaal langzaam werkend bemestingsmiddel. Deze is bij Mediterranova in een handige portieverpakking verkrijgbaar.

 

Plaats & grond:
Vijgenbomen zijn zowel geschikt voor in een bloembak, als in de volle grond en zeer gemakkelijk in onderhoud / verzorging. Plaats een vijgenboom op een warme, beschutte plek in de volle zon of halfschaduw. De ideale grond voor een vijgenboom is een kleihoudende bodem, maar vijgenbomen gedijen eigenlijk op elke grondsoort, zelfs zand. De grond mag niet te nat zijn en idealiter nooit uitdrogen, al kunnen vijgenbomen indien diep geworteld lange tijd tegen droogte. Eventueel kan de tuingrond vermengd worden met kleikorrels of potgrond om de grond luchtiger te maken.

 

Verzorging vijgenboom in de winter
In de koudste wintermaanden december / januari wordt gebruik van noppenfolie (bubbeltjesplastic) afgeraden; dit zorgt immers voor condensvorming waardoor de vorst sterker toeslaat. Bij extreme vorst kun je de vijgenboom inpakken met rietmatten of vliesdoek zolang het maar luchtdoorlatend is.

Altijd één aanspreekpunt

Wij zijn op afspraak geopend

Uitzonderlijke kwaliteit

De mooiste bomen voor de beste prijs

Grote voorraad

Breed assortiment in mediterrane bomen

Stel een vraag!